• Dlaczego warto pić wodę z cytryną?

    Dlaczego warto pić wodę z cytryną? Oprócz wspomagania układu odpornościowego, jest ona także doskonałym źródłem potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Sprawdźcie w jakiej formie powinno...

  • Sezon na szparagi: jakie mają właściwości?

    Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają...

  • Czystek i jego prozdrowotne właściwości

    Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin, wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie pozbawionym działań ubocznych. Jakie są inne prozdrowotne właściwości tej...

  • Kukurydza zaspokaja ponad 18% dziennego zapotrzebowania na błonnik

    Kukurydza nieprzypadkowo nazywana jest złotem Indian. To nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe warzywo, które ze względu na zawartość wielu składników odżywczych powinno być elementem...

  • Poznaj niezwykłe właściwości zielonej herbaty

    Zielonej herbaty spróbował chyba każdy, kto choć raz w życiu pomyślał o odchudzaniu. Kojarzona jest nie tylko z przyspieszeniem spalania tłuszczu, ale także profilaktyką chorób...

  • Naturalne wspomagacze spalania tłuszczu

    Podstawowym sposobem spalenia tkanki tłuszczowej jest trening. Dodatkowym czynnikiem, który nasila spalanie tłuszczu oraz zapobiega jego odkładaniu się, jest odpowiednia dieta. Należy wspomnieć więc o...

  • 6 powodów, dla których warto jeść ser

    Ser wbrew niepochlebnym opiniom stanowi ważny element w naszej codziennej diecie. To bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Nabiał zawiera też witaminy...

  • Cudowne właściwości szpinaku

    Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był większości niesmaczną, zieloną papką. Tak naprawdę ma wiele właściwości odżywczych, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo...

  • Grzeszki żywieniowe, które rujnują dietę

    Czasem od wiedzy o tym jak jeść, przydatniejsza może się okazać wiedza, jak tego nie robić. Choć podstawy zdrowego żywienia mamy przyswojone, to wciąż zdarzają...

  • Zdrowa dieta pomaga utrzymać sprawność fizyczną

    Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women’s Hospital wykazały, że zdrowa dieta może mieć wpływ na zapobieganie lub opóźnienie spadku sprawności fizycznej u...

  • Filiżanka kawy wskazana przed treningiem

    Kawa może być sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Dzięki swoim właściwościom dostarcza energii i motywuje do wysiłku fizycznego, pomaga spalać tłuszcz i redukuje zakwasy. Zawarta w niej kofeina...

  • Wysokie wartości odżywcze suszonej śliwki kalifornijskiej

    Suszone śliwki kalifornijskie zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, które zapewniają dobre zdrowie i samopoczucie. Są one przede wszystkim źródłem miedzi i potasu. To cenny składnik wielu potraw...

  • Kuchnia włoska polecana przez dietetyków

    Włoska kuchnia jest najpopularniejsza wśród Polaków. Najczęściej kojarzona jest z pizzą i makaronami, ale kryje w sobie również dużo warzyw i ryb – podkreślają dietetycy i włoscy kucharze, którzy propagują...

  • Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne

    Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania....

  • Anna Lewandowska: W czasie ciąży jest potrzebna aktywność fizyczna

    Jeśli przyszła mama przed zajściem w ciążę prowadziła aktywny tryb życia, to podczas oczekiwania na dziecko nie powinna z niego całkowicie rezygnować. Anna Lewandowska zachęca kobiety spodziewające się dziecka...

  • Dieta roślinna podstawą żywienia

    Najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej zakłada rezygnację z produktów mącznych i zbożowych, które mogą zawierać szkodliwy gluten na rzecz owoców i warzyw w stosunku 1:3. Do 0,5 kg...

  • Kawa powinna być jak najmniej przetworzona

    Dietetycy podkreślają, że kawa rozpuszczalna to produkt znacznie bardziej przetworzony niż kawa ziarnista czy mielona. Największe wątpliwości budzi jakość ziaren, z których została przygotowana. Wytrawny kawosz...

  • Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie

    Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które...

  • Dieta warzywno-owocowa w sezonie zimowym

    Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić każdy owoc czy warzywo – zarówno te, pochodzące z rodzimych upraw, jak i z zagranicy, to trzeba pamiętać o tym, że...

  • Dlaczego latem lepiej wybrać soczewki niż okulary?

    Latem jesteśmy dużo bardziej aktywni niż w inne pory roku – uprawiamy więcej sportów, podróżujemy. Soczewki gwarantują dużo większą wygodę i dlatego nawet, jeśli na...

  • Profilaktyczne stosowanie diety bezglutenowej może mieć szkodliwe skutki

    Większość osób stosujących dietę bezglutenową robi to mimo braku wskazań medycznych. Tym samym pozbawia swój organizm cennych składników odżywczych i naraża na poważne choroby. Zdaniem ekspertów...

  • Zdrowa dieta nie musi być droga

    W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać...

  • Nowoczesne badania rezerwy jajnikowej pozwalają określić możliwość zajścia w ciążę

    Zmiana stylu życia sprawiła, że coraz więcej kobiet decyduje się na późne macierzyństwo. Szanse na zajście w ciążę w sposób naturalny maleją jednak wraz z wiekiem i po 40....