Dlaczego warto pić wodę z cytryną? Oprócz wspomagania układu odpornościowego, jest ona także doskonałym źródłem potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Sprawdźcie w jakiej formie powinno...
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają...
Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin, wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie pozbawionym działań ubocznych. Jakie są inne prozdrowotne właściwości tej...
Kukurydza nieprzypadkowo nazywana jest złotem Indian. To nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe warzywo, które ze względu na zawartość wielu składników odżywczych powinno być elementem...
Zielonej herbaty spróbował chyba każdy, kto choć raz w życiu pomyślał o odchudzaniu. Kojarzona jest nie tylko z przyspieszeniem spalania tłuszczu, ale także profilaktyką chorób...
Podstawowym sposobem spalenia tkanki tłuszczowej jest trening. Dodatkowym czynnikiem, który nasila spalanie tłuszczu oraz zapobiega jego odkładaniu się, jest odpowiednia dieta. Należy wspomnieć więc o...
Ser wbrew niepochlebnym opiniom stanowi ważny element w naszej codziennej diecie. To bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Nabiał zawiera też witaminy...
Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był większości niesmaczną, zieloną papką. Tak naprawdę ma wiele właściwości odżywczych, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo...
Czasem od wiedzy o tym jak jeść, przydatniejsza może się okazać wiedza, jak tego nie robić. Choć podstawy zdrowego żywienia mamy przyswojone, to wciąż zdarzają...
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women’s Hospital wykazały, że zdrowa dieta może mieć wpływ na zapobieganie lub opóźnienie spadku sprawności fizycznej u...
Kawa może być sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Dzięki swoim właściwościom dostarcza energii i motywuje do wysiłku fizycznego, pomaga spalać tłuszcz i redukuje zakwasy. Zawarta w niej kofeina...
Suszone śliwki kalifornijskie zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, które zapewniają dobre zdrowie i samopoczucie. Są one przede wszystkim źródłem miedzi i potasu. To cenny składnik wielu potraw...
Włoska kuchnia jest najpopularniejsza wśród Polaków. Najczęściej kojarzona jest z pizzą i makaronami, ale kryje w sobie również dużo warzyw i ryb – podkreślają dietetycy i włoscy kucharze, którzy propagują...
Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania....
Jeśli przyszła mama przed zajściem w ciążę prowadziła aktywny tryb życia, to podczas oczekiwania na dziecko nie powinna z niego całkowicie rezygnować. Anna Lewandowska zachęca kobiety spodziewające się dziecka...
Najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej zakłada rezygnację z produktów mącznych i zbożowych, które mogą zawierać szkodliwy gluten na rzecz owoców i warzyw w stosunku 1:3. Do 0,5 kg...
Dietetycy podkreślają, że kawa rozpuszczalna to produkt znacznie bardziej przetworzony niż kawa ziarnista czy mielona. Największe wątpliwości budzi jakość ziaren, z których została przygotowana. Wytrawny kawosz...
Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które...
Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić każdy owoc czy warzywo – zarówno te, pochodzące z rodzimych upraw, jak i z zagranicy, to trzeba pamiętać o tym, że...
Latem jesteśmy dużo bardziej aktywni niż w inne pory roku – uprawiamy więcej sportów, podróżujemy. Soczewki gwarantują dużo większą wygodę i dlatego nawet, jeśli na...
Większość osób stosujących dietę bezglutenową robi to mimo braku wskazań medycznych. Tym samym pozbawia swój organizm cennych składników odżywczych i naraża na poważne choroby. Zdaniem ekspertów...
W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać...
Zmiana stylu życia sprawiła, że coraz więcej kobiet decyduje się na późne macierzyństwo. Szanse na zajście w ciążę w sposób naturalny maleją jednak wraz z wiekiem i po 40....