• Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy i leczenie

    Istnieje wiele przyczyn, które mogą wywoływać ból brzucha. Niektóre z nich są błahe i szybko ustępują, niestety inne są symptomem poważnej choroby. Do jednej z...

  • Sezon na pyszne i zdrowe borówki

    Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia. Działają jak antybiotyk, odtruwają, regulują trawienie, przeciwdziałają anemii, zapobiegają miażdżycy,...

  • Róża: wspaniałe uzupełnienie diety osób z cukrzycą

    - Działanie prozdrowotne ma tylko dzika róża – powiedziała w “Dzień Dobry TVN” Maja Sobczak, dietetyk. Jakie są jej właściwości? Jak zrobić z niej konfiturę?...

  • Kwiaty lipy i jej lecznicze właściwości – jak działa na organizm?

    Lipa potrafi ukoić zmysły i uspokoić skołatane serce. Za co jeszcze należy ją cenić? Czy herbatkę lipową można podawać dzieciom? Na co można stosować napar...

  • Wpływ klimatyzacji na zdrowie – dobro czy zło?

    W upalne dni trudno bez niej żyć. Włączamy ją niemal wszędzie: w samochodzie, w pracy, w domu. Mowa oczywiście o klimatyzacji. Uciekając przed upałem do...

  • Wartości odżywcze zup na zimno

    Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy...

  • Dlaczego warto jeść owsiankę?

    Jedni nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni traktują ją jako znienawidzone danie z dzieciństwa. Mowa o owsiance, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych...

  • Właściwości mniszka lekarskiego

    Mniszek lekarski zwany też mleczem jest rośliną, którą można wykorzystać niezależnie od pory roku. Jak działa napar z tej rośliny? Jak można wykorzystać w kuchni?...

  • Niezwykłe właściwości i zastosowanie syropu z sosny

    Jakie zastosowanie miała dawniej sosna? Jak sosna dba o nasze zdrowie oraz jak przygotować syrop z jej pędów? Kiedy sięgać po ten syrop, dowiedz się...

  • Dlaczego warto pić wodę z cytryną?

    Dlaczego warto pić wodę z cytryną? Oprócz wspomagania układu odpornościowego, jest ona także doskonałym źródłem potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Sprawdźcie w jakiej formie powinno...

  • Sezon na szparagi: jakie mają właściwości?

    Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają...

  • Czystek i jego prozdrowotne właściwości

    Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin, wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie pozbawionym działań ubocznych. Jakie są inne prozdrowotne właściwości tej...

  • Kukurydza zaspokaja ponad 18% dziennego zapotrzebowania na błonnik

    Kukurydza nieprzypadkowo nazywana jest złotem Indian. To nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe warzywo, które ze względu na zawartość wielu składników odżywczych powinno być elementem...

  • Poznaj niezwykłe właściwości zielonej herbaty

    Zielonej herbaty spróbował chyba każdy, kto choć raz w życiu pomyślał o odchudzaniu. Kojarzona jest nie tylko z przyspieszeniem spalania tłuszczu, ale także profilaktyką chorób...

  • Naturalne wspomagacze spalania tłuszczu

    Podstawowym sposobem spalenia tkanki tłuszczowej jest trening. Dodatkowym czynnikiem, który nasila spalanie tłuszczu oraz zapobiega jego odkładaniu się, jest odpowiednia dieta. Należy wspomnieć więc o...

  • 6 powodów, dla których warto jeść ser

    Ser wbrew niepochlebnym opiniom stanowi ważny element w naszej codziennej diecie. To bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Nabiał zawiera też witaminy...

  • Cudowne właściwości szpinaku

    Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był większości niesmaczną, zieloną papką. Tak naprawdę ma wiele właściwości odżywczych, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo...

  • Grzeszki żywieniowe, które rujnują dietę

    Czasem od wiedzy o tym jak jeść, przydatniejsza może się okazać wiedza, jak tego nie robić. Choć podstawy zdrowego żywienia mamy przyswojone, to wciąż zdarzają...