• Jak przyrządzić pyszne babeczki ze szparagami?

    Sezon na szparagi w pełni. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Szparagi są również bardzo dietetyczne....

  • Dlaczego warto jeść owsiankę?

    Jedni nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni traktują ją jako znienawidzone danie z dzieciństwa. Mowa o owsiance, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych...

  • Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami

    Sezon na szparagi trwa krótko, więc należy cieszyć się tymi przepysznymi warzywami jak najczęściej. Jest wiele sposobów na proste przygotowanie szparagów. Jeden z nich to...

  • Sezon na szparagi: jakie mają właściwości?

    Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają...

  • Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

    Polski rynek produktów ekologicznych cały czas dynamicznie się rozwija. Rośnie również popyt na tego typu żywność. – Zgodnie z przepisami unijnymi, słowa: ekologiczny, bio, czy...

  • Czy mrożone pieczywo posiada wartości odżywcze?

    Pieczywo mrożone pozwala zachować ciągłość sprzedaży świeżych wyrobów piekarskich przez cały dzień. Dlatego pomimo mitów jakie krążą na jego temat, staje się coraz popularniejsze. Jak podkreślają...

  • Cenne właściwości pieczarek

    Pieczarki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu ich dobrodziejstwo mamy na wyciągnięcie ręki. Grzyby bogate są w minerały, takie jak: potas, fosfor, miedź i...

  • Jak obrać mango za pomocą łyżki?

    Ten Australijczyk może zmienić wasze życie w kuchni! Dlaczego? Ma doskonały sposób na obieranie mango. Zobaczcie jak łatwo zrobił to z użyciem zwykłej łyżki.

  • Domowe przetwory przygotowuje 54% Polaków

    Ponad połowa Polaków deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych przygotowuje się przetwory na zimę. Najczęściej są to osoby po 40 roku życia, mieszkańcy wsi lub małych...

  • 6 powodów, dla których warto jeść ser

    Ser wbrew niepochlebnym opiniom stanowi ważny element w naszej codziennej diecie. To bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Nabiał zawiera też witaminy...

  • Cudowne właściwości szpinaku

    Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był większości niesmaczną, zieloną papką. Tak naprawdę ma wiele właściwości odżywczych, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo...

  • Przepis na zupę krem ze szczawiu

    Autor vloga „Kocham Gotować” zaprezentował przepis na zupę krem ze szczawiu. To nowoczesne ujęcie klasycznej polskiej szczawiowej.

  • Dlaczego warto jeść ziemniaki?

    Ziemniaki są dostępne przez cały rok. W zależności od pory możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz właściwościami. Dodatkowym atutem warzywa jest możliwość przyrządzenia go...

  • Kuchenne triki na udane wypieki

    Nie każdy jest kulinarnym mistrzem, a jednak wszystkim zależy na tym, by nasze wypieki zachwycały rodzinę i gości. Jeśli chcemy, by pieczenie było tylko przyjemnością,...

  • Więcej warzyw w diecie!

    Złe nawyki żywieniowe wynikają z niewiedzy, braku inspiracji kulinarnych i obaw przed eksperymentowaniem – twierdzi Karol Okrasa. Szef kuchni zachęca do tego, by zmieniać swoje przyzwyczajenia i na...

  • Kuchnia włoska polecana przez dietetyków

    Włoska kuchnia jest najpopularniejsza wśród Polaków. Najczęściej kojarzona jest z pizzą i makaronami, ale kryje w sobie również dużo warzyw i ryb – podkreślają dietetycy i włoscy kucharze, którzy propagują...

  • Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne

    Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania....

  • Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie

    Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które...