• Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania

    Właściwe parzenie herbaty jest bardzo ważne dla wydobycia z liści tego, co w nich najlepsze. Białą i zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze 70–80 stopni przez ok. 2–3 minuty, natomiast...

  • Jakie menu na przyjęciu ogrodowym?

    Pod pojęciem przyjęcia ogrodowe kryją się zarówno nieformalne spotkania w gronie rodziny lub znajomych, takie jak grill czy barbecue, jak i oficjalne cocktail party i buffet dinner w ogrodzie....

  • Sezon na pyszne i zdrowe borówki

    Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia. Działają jak antybiotyk, odtruwają, regulują trawienie, przeciwdziałają anemii, zapobiegają miażdżycy,...

  • Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym to obłędna przekąska na lato

    Sezon grillowy w pełni. Jeśli znudziły wam się już tradycyjne potrawy z grilla mamy dla was smaczną alternatywę. Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym to obłędna...

  • Wartości odżywcze zup na zimno

    Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy...

  • Jak przyrządzić pyszne babeczki ze szparagami?

    Sezon na szparagi w pełni. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Szparagi są również bardzo dietetyczne....

  • Dlaczego warto jeść owsiankę?

    Jedni nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni traktują ją jako znienawidzone danie z dzieciństwa. Mowa o owsiance, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych...

  • Przepis na szparagi w sosie z suszonymi pomidorami

    Sezon na szparagi trwa krótko, więc należy cieszyć się tymi przepysznymi warzywami jak najczęściej. Jest wiele sposobów na proste przygotowanie szparagów. Jeden z nich to...

  • Sezon na szparagi: jakie mają właściwości?

    Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają...

  • Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

    Polski rynek produktów ekologicznych cały czas dynamicznie się rozwija. Rośnie również popyt na tego typu żywność. – Zgodnie z przepisami unijnymi, słowa: ekologiczny, bio, czy...

  • Czy mrożone pieczywo posiada wartości odżywcze?

    Pieczywo mrożone pozwala zachować ciągłość sprzedaży świeżych wyrobów piekarskich przez cały dzień. Dlatego pomimo mitów jakie krążą na jego temat, staje się coraz popularniejsze. Jak podkreślają...

  • Cenne właściwości pieczarek

    Pieczarki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu ich dobrodziejstwo mamy na wyciągnięcie ręki. Grzyby bogate są w minerały, takie jak: potas, fosfor, miedź i...

  • Jak obrać mango za pomocą łyżki?

    Ten Australijczyk może zmienić wasze życie w kuchni! Dlaczego? Ma doskonały sposób na obieranie mango. Zobaczcie jak łatwo zrobił to z użyciem zwykłej łyżki.

  • Domowe przetwory przygotowuje 54% Polaków

    Ponad połowa Polaków deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych przygotowuje się przetwory na zimę. Najczęściej są to osoby po 40 roku życia, mieszkańcy wsi lub małych...

  • 6 powodów, dla których warto jeść ser

    Ser wbrew niepochlebnym opiniom stanowi ważny element w naszej codziennej diecie. To bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Nabiał zawiera też witaminy...

  • Cudowne właściwości szpinaku

    Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był większości niesmaczną, zieloną papką. Tak naprawdę ma wiele właściwości odżywczych, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo...

  • Przepis na zupę krem ze szczawiu

    Autor vloga „Kocham Gotować” zaprezentował przepis na zupę krem ze szczawiu. To nowoczesne ujęcie klasycznej polskiej szczawiowej.

  • Dlaczego warto jeść ziemniaki?

    Ziemniaki są dostępne przez cały rok. W zależności od pory możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz właściwościami. Dodatkowym atutem warzywa jest możliwość przyrządzenia go...