4 najczęstsze błędy w projektowaniu kuchni i jak ich unikać?

aranzacje-kuchni

4 najczęstsze błędy w projektowaniu kuchni i jak ich unikać?

Bez przemyślanego projektu nie da się stworzyć wygodnej kuchni. Pierwsze skrzypce powinna grać w niej funkcjonalność, ale tuż za nią plasują się trwałość, wytrzymałość powierzchni oraz ogólna prezencja, o których dość często zapominamy. Jakie błędy najczęściej powielamy przy urządzaniu kuchni i jak się ich wystrzegać?

1. Brak ergonomii.

To bolączka wielu kuchni projektowanych naprędce. Unikniesz jej, wydzielając 5 podstawowych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Wykonaj je dokładnie w takiej kolejności. Przy okazji dopilnuj, aby suma odległości między lodówką, zlewozmywakiem i piekarnikiem wynosiła 360-660 cm.

Poza tym pamiętaj, że blat kuchenny powinien mieć długość przynajmniej 80 cm i znajdować się między zlewozmywakiem a lodówką lub między zlewem a kuchenką. Zainstaluj go na wysokości 80-90 cm, która umożliwi wygodne wykonywanie czynności na stojąco. Co jeszcze? Dostosuj zabudowę do kształtu i wielkości pomieszczenia. W większości przypadków sprawdzają się: zabudowa w kształcie litery U, L lub dwurzędowa, natomiast najmniej praktyczna jest jednorzędowa.

2. Kiepskiej jakości meble.

Na jakości mebli nie opłaca się oszczędzać, bo zwykle cięcie kosztów przy wykonawstwie oznacza większe wydatki w przyszłości. Szafki zrobione z mało wytrzymałych materiałów szybciej się zniszczą pod wpływem codziennego użytkowania. W niedługim czasie stracą też na wyglądzie i pojawi się potrzeba ich wymiany na nowe, dlatego zainwestuj w porządne, trwałe produkty.

Meble wykonane z naturalnego drewna np. dębu, buku, brzozy, sosny czy olchy, zabezpieczone lakierem lub woskiem, z powodzeniem posłużą ci kilkadziesiąt lat. Są jednak bardzo drogie, więc możesz zastąpić je wykonanymi z płyty wiórowej lub MDF (te jednak wymagają szczególnego traktowania i uważnej pielęgnacji). Świetne rozwiązanie stanowią też fronty szklane czy metalowe, z tym że sprawdzą się raczej w nowoczesnej kuchni. Niemniej bez względu na to, jakie wybierzesz, ich konstrukcja powinna być solidna, stabilna, zaś zawiasy szafek odporne na wielokrotne otwieranie i zamykanie drzwiczek

3. Złe oświetlenie.

Ciemna, zatopiona w półmroku kuchnia nie zachęca ani do gotowania, ani do spędzania w niej czasu. Tymczasem mnóstwo osób ma tendencję do ograniczania źródeł światła, sytuowania ich w niewłaściwych miejscach lub korzystania ze słabych żarówek, gdy tak naprawdę pomieszczenie, w którym będziesz przebywać kilka godzin dziennie, powinno być jasne, widne, przytulne.

Z tego względu postaraj się w nim o dopływ naturalnego światła z zewnątrz, utwórz również kilku punktów świetlnych. Lampy zamontuj nad stołem, pod sufitem (jedną lub kilka – w zależności od wielkości wnętrza) i tuż nad blatami kuchennymi (możesz zainstalować oświetlenie LED-owe pod wiszącymi szafkami albo wykonać oczka świetlne nad nimi bądź w suficie). Aby ukierunkować światło i zapobiec jego rozproszeniu po całym pomieszczeniu, wybieraj lampy z pełnymi kloszami w górnej części. Używaj żarówek rzucających ciepłe światło, bo jest przyjemniejsze dla oka.

 4. Słabej jakości blaty.

Problemem w wielu kuchniach są też słabej jakości blaty kuchenne. Niezabezpieczone przed wpływem działania wody pęcznieją, a użytkowane w nieodpowiedni sposób pokrywają się nieestetycznymi zarysowaniami, ulegają trwałym zaplamieniom, odbarwieniom. Na jakie więc postawić?

Z uwagi na doskonałe parametry wytrzymałościowe, najwyższe wymagania spełniają blaty z kamienia lub konglomeratu. Przejawiają one bardzo dobrą odporność, są łatwe do utrzymania w czystości, nie chłoną wilgoci, nie powstają na nich plamy ani odbarwienia, można poddawać je renowacji. Równie dobrze spisują się blaty drewniane, ale tylko po wcześniejszej impregnacji i przy ograniczeniu kontaktu z gorącymi naczyniami. Natomiast najmniejszą trwałością charakteryzują się blaty laminowane, bo choć tanie, odporne na ścieranie, wysoką temperaturę czy działanie środków czyszczących, to dość łatwo uszkodzić je mechanicznie. Na dodatek przy najdrobniejszym dopływie wilgoci mogą się wybrzuszyć lub odkształcić.

blaty-kuchenna-niefunkcjonalne

Zaloguj się Logowanie

Komentuj